Istorijat

Savindan 1999.

Двери постоје пуних 18 година.

Двери постоје пуних 18 година. Историја Двери почиње са првим бројем студентског часописа за националну културу и друштвена питања ДВЕРИ, који је изашао о Савиндану 1999. године, као гласило студената србистике Филолошког факултета Универзитета у Београду.

.

Издавање часописа и организација трибина

Након вишегодишњег издавања часописа и серије изузетно посећених трибина на Филолошком и Машинском факултету Универзитета у Београду, 2003. године Двери прерастају у прву српску патриотску невладину организацију – удружење грађана Српски сабор Двери.

Машинац.

Преко 100 трибина у земљи и расејању

Наредних година НВО Двери је штампала више десетина часописа и књига и организовала више стотина трибина широм Србије, Српских земаља на Балкану и Расејања.Само на Универзитету у Београду одржано је преко 100 трибина на разне духовне, историјске, културне, економске и политичке теме. Представници Двери одржали су предавања у више од 60 српских заједница широм српске дијаспоре на пет континената.

"Двери су оснивачи више значајних српских асоцијација: Сабора српске омладине (2001) и Српске мреже (2007), као савремених начина повезивања и сарадње српских организација широм света. Двери су оснивачи и Покрета за живот, прве модерне кампање промоције светиње живота и борбе против беле куге у српском народу."

Организација хуманитарних и културних манифестација

Организовали смо и више десетина хуманитарних акција и културних манифестација свих врста. Наша ТВ продукција „Двери српскеˮ произвела је преко 200 ТВ емисија. Интернет презентација Двери била је најпосећенији сајт једне друштвено-политичке организације у Србији.

Најплеменитији подвиг године Српски сабор Двери је добитник плакете „Вечерњих новостиˮ за најплеменитији подвиг 2007. године – за хуманитарну акцију помоћи опстанку народних кухиња на Косову и Метохији. У фебруару 2008. организовали смо први масовни протест против насилног покушаја отцепљења Косова и Метохије.
Поводом 10 година постојања и рада Двери су постале носилац архијерејске грамате Његове Светости Блаженопочившег Патријарха Српског Г. Павла 2009. године. Посебно смо се бавили темом односа између Матице и Дијаспоре, и 2010. године штампали „Водич за повратнике из Расејањаˮ, са комплетним информацијама за све који желе да се врате у Србију. Двери су данас практично најактивнији заступник и партнер српске дијаспоре на друштвеној и политичкој сцени Србије.

Најдужи интервју са блаженопочившим патријархом Павлом

„Нови народни договорˮ

Двери су 2010. организовале Породичну шетњу у Београду на којој је учествовало више десетина хиљада грађана. Породичне шетње су постале својеврсни бренд Двери. Објављивањем свог политичког програма под називом „Нови народни договорˮ фебруара 2011. године Двери су прерасле у политички покрет који је као група грађана учествовао на свим нивоима избора 2012. (председничким, републичким, покрајинским и локалним), као и на ванредним републичким парламентарним изборима 2014. године.

Двери су у домаћој и светској јавности постале препознатљиве по породичној политици – као први политички покрет који је ставио породицу на главно место у друштву и држави. Двери су политички заштитник домаћег привредника и пољопривредника. Имамо своје одборнике у 10 скупштина општина и градова Србије (Звездара – Београд, Медијана – Ниш, Сремски Карловци, Аранђеловац, Пожега, Ариље, Љиг, Лучани, Краљево и Чачак). О Видовдану 2015. године у Чачку је одржан Оснивачки сабор Српског покрета Двери, на коме су Двери из групе грађана прерасле у модерну српску политичку организацију и на коме је за првог председника Двери изабран Бошко Обрадовић, један од оснивача Двери. Први редовни и изборни Сабор одржан је 13. септембра 2015. у Краљеву, на коме су изабрани Главни одбор, Председништво, Извршни одбор, Директор, Надзорни одбор, директор Информативне службе и Политички савет Српског покрета Двери. Октобра 2015. године Српски покрет Двери званично је уписан у регистар политичких организација Републике Србије. Двери су члан Светског конгреса породица, највеће светске организације за заштиту породичних вредности. Двери су један од иницијатора и твораца Патриотског блока, шире политичке платформе за сарадњу свих патриотских политичких опција у Србији. Двери предводе млади и образовани људи, који се никада нису бавили политиком, нису били чланови других странака, и решили су да остану у Србији, политички се организују и боре за бољи живот свих наших породица.